Translate

28.12.2014

Kvanttigravitaatio

Kirjoitin jutun ja julkaisin sen : https://twitter.com/ZuRisto/status/549205607967117312.



Juttu kertoo periaatteista, miten laaditaan painovoimaa ja kvanttiteoriaa yhdistävä teoria rakenne mallia varioimalla ja sallittuja polkuja algebrallisesti rajoittamalla. Ajatus on yksinkertainen, mutta jokainen yksittäinen malli, joka näin laaditaan on haastavaa matematiikkaa.


Piste ja polku ovat yksinkertaisia käsitteitä, mutta kysymys siitä miten pisteitä voidaan sijoittaa eri tavoin tai piirtää pisteille verkosto (konnektomi) on haastava kysymys. Kohde, josta on kyse on nimeltään hypergraafi.

Hypergaafin pisteitä ja viivoja voidaan värittää. Sanon näitä värejä ominaisuuksiksi. Pisteet voivat olla usean värisiä, kirjavia ja viivat voivat olla moniraidallisia ja eri väriä. Tietty väri voi muodostaa erilaisen verkoston ja kuvata eri asian mallia, kuin jokin toinen väri.

Näin voi samoilla pisteillä ja viivoilla kuvata eri ilmiöitä, vaikkapa kvanttimekaanista ilmiötä ja painovoimaa. Yhdistetty teoria on yksinkertaisesti tässä tapauksessa kaksi värinen hypergraafi, joissa on sekä kirjavia ja yksi värisiä osia. Yksi väriset osat ovat niillä mallin alueilla, joissa vain toinen teorioista toimii.

Painovoimalla voin värittää vain kausaalisesti toisiinsa liittyviä pisteitä, sillä yhteys on rajattu niiden pisteiden kesken, jotka ehtivät välittää tiedon toisilleen, koska valo ja informaatio yleensä kulkevat korkeintaan valon nopeudella.

Silloin kun kahden tai useamman pisteen välillä on kvanttikietoutunut polku, niin tieto olemassa olosta on välitön. Näin syntyy kuvaamani kvanttigravitaatioverkosto, joka mallintaa kvantti- ja gravitaatio vuorovaikutukset.

Kvanttikietoutunut polku (quantum entanglement) on yhteys kietoutuneinen kvanttitilojen välillä. Kvanttitila voidaan usein mitata ja paikallistaa suhteellisen tarkasti (Heisenberg). Kietoutuneista tiloista tiedetään toinen tila varmasti, vaikka mitataan vain toinen kietotutuneista tiloista. Saatu tieto on totta heti riippumatta kuinka kaukana toinen tila sijaitsee. Tämä näyttää paradoksilta, sillä tieto siirtyy korkeintaan valon nopeudella. 

Connectomin avulla paradoksia ei ole, sillä riittää, että tilojen välillä on rinnakkaisuus (adjacency) ominaisuus. Tilat ovat aina rinnakkain riippumatta miten kaukana ne ovat. Tämä merkitsee sitä, että rinnakkaisuus ei ole avaruuden ominaisuus, vaan riippumaton vapaus aste.


Kehittelen mallintamismenetelmää edelleen. Työn alla on solmuteorian rakentaminen kaiken teorian mallistani.